Flyttet fra 2-roms i Oslo til hus i Eidsvoll

Familien på fire flyttet fra bygården da de fant en tomt med sykt fin utsikt og fikk plass til jenta i gårdsbarnehage

Publisert 21.06.2024

Familien som har kjøpt hus i Finnbråtalia i Eidsvoll åpner dørene for at vi skal få se det nye huset de flyttet inn i for litt over et halvt år siden. På vei dit kjører vi Eidsvollbrua over Vorma, som gir en litt «wow»-følelse der den sender oss i bue over den brede elva med utsikt mot Sundet. Drøye 5 minutter etter er vi fremme hos familien.

Dronefoto over Vorma og Eidsvollbrua

Dronefoto over Vorma

Det nye huset ligger i et område med eldre eneboliger, og er ett av totalt fire nye hus som bygges i det etablerte området. De tre siste tomtene er pent opparbeidet, og det er ryddig og fint. Her står alt klart for at det skal settes i gang med grunnmur så snart de rette kjøperne er på plass.

Vi banker på hos familien og mammaen i huset møter oss med et bredt smil. Hun ønsker oss velkommen inn i en meget romslig gang. En sykkeltralle, kommode, tre-fire meter med garderobe, og allikevel har vi god plass rundt oss der vi står i gangen. Det er også dør inn til et toalett, veldig praktisk, spesielt når man har barn.

Fra 2-roms og bygård til landlige omgivelser

Familiens firbente hilser på, en søt og rolig collie. «Han hører litt dårlig» sier hun. Hun forteller at hunden bodde hos moren og faren hennes da de bodde i byen, på Torshov. «Vi bodde i en 2-roms, og da var det praktisk å ha han hos dem en periode». For familien på fire sto valget mellom å finne noe litt større i Oslo eller flytte litt utenfor byen, og da i et større hus med mer hage, og nærmere familie. «Vi har begge vokst opp på landet så det var en naturlig utvikling å flytte hit til mer plass med enkel tilgang til naturen. Jeg vokste opp i Nes, og han i Nannestad. Det er super luksus å ikke måtte gå langt eller kjøre bil for å kunne gå tur, rett utenfor døra her kan vi gå Finnkollrunden».

På Finnkollrunden finner du blant annet gapahuk, og du kan ta den store runden på ni kilometer eller den lille på fire kilometer. Det er også flere oppmerkede stier i nærområdet, og om du ønsker å bryne deg på en stigning er det ikke langt til Eidsvolls høyeste topp, Mistberget. Her får du vid utsikt over hele Romerikssletta, og på toppen finner du et utkikkstårn.

Foto fra kjøkkenet i huset i Finnbråtalia

Det er mange store vinduer i stue og kjøkken, så den fine utsikten kan nytes fra flere steder i huset.

Kort vei til skole, og sykt fin utsikt

De tittet på noen boliger for salg ikke så langt unna på Styri også, men landet på Finnbråtalia fordi det er kortere vei til alt fra dette området. Blant annet til den nye barneskolen som bygges. «Når eldste jenta skal begynne der om et par år får hun kanskje en drøy kilometer med skolevei, og hun kan trille ned på sykkel». Den nye barneskolen på Vilberg skal stå ferdig i 2025 det er planlagt et stort bilfritt areal, utearealet bli lagt til rette for alle typer aktiviteter, fra ballsport og sykling, til rolige samtaler og spaserturer.

«Også er det jo sykt fin utsikt her. Det ligger veldig høyt, så vi har jo sola store deler av dagen. Jeg ble blendet av sola klokka ti i går kveld.» Hun viser ivrig med armene solens bane over huset, og mens vi følger armen med blikket kan vi se at stue og kjøkken har flere store vinduer med utsikt til grønn natur. Vi nyter utsikten fra kjøkkenvinduet og blir oppmerksomme på et stort område på tomten ved siden av huset. «På det store området der nede skal vi på sikt lage en fin uteplass og drivhus. Det synes vi var fint med denne tomten, at den var skrånende, det gjør den litt spennende og gir mulighet for å lage flere hyggelige soner rundt huset»

Foto fra kjøkkenet i huset i Finnbråtalia

De er glade i å lage mat så de har skreddersydd kjøkkenløsningen i møte med kjøkkenleverandør Sigdal, og fått god plass til matlaging og oppbevaing

Litt påfyll av Oslo i hverdagen

Kafébesøk er et lite savn etter å ha flyttet fra byen, men gjengen på Sesong på stasjonen bidrar til å dempe Oslo-savnet, de lager proff kaffe og tar inn mye spennende lokale mat- og drikkevarer. Det hadde nok blitt færre kafébesøk uansett, forteller hun, nå som de har to små. Nå blir det heller mange turer ut for å leke. På litt lengre turer er det Oslo eller Lillestrøm som gjelder. Oslo kan blant annet lokke med Kirsebærlunden lekeplass nedenfor Tøyenparken og Frognerborgen lekeplass i Frognerparken.

«Vi er fortsatt ofte i Oslo, og det er veldig enkelt å ta toget inn fra Eidsvoll stasjon. Vi tar turen blant annet til lekeplassen på Tøyen, og Lillestrøm har også mange fine lekeområder og uteområder. På dette feltet har kommunen her fortsatt litt å lære for å tilrettelegge for barnefamilier, de burde sette av ressurser og penger til ting som lokker flere familier fra byen. Når det er sagt har vi alt vi trenger av butikker i Sundet, dagligvare, apotek og dyrebutikk. Det finnes til og med en skredder i Sundet, der leverer vi ting stadig vekk, hos en veldig fin klesbutikk som heter Shimmering Clothing ved bankplassen. Og hadde jeg strikket hadde jeg definitivt tatt turen innom garnbutikken i Sundet også, for den ser fin ut. Vi har også bruktbutikker, blomsterbutikk, hagesenter, bibliotek og kino i nærheten».

De har valgt å lage tv-stue i det som opprinnelig var soverom i 1. etasje på tegninger, så det har blitt god plass i allrommet til langbord når det blir besøk.

De har valgt å lage tv-stue i det som opprinnelig var soverom i 1. etasje på tegninger, så det har blitt god plass i allrommet til langbord når det blir besøk.

Når de ønsker noe litt ekstra hender det at handlingen skjer på nett, da bruker de Oda og Amoi. Da får de en smak av Oslo levert rett på døra, Amoi har mange fine butikker fra Oslo på lista, blant annet handles det fra Annis Pølsemakeri, som du fysisk finner både i Mathallen og Oslobukta i tillegg til Ringebu. Det kan virke som at det er fullt mulig å beholde mye av Oslo i hverdagen mens man bor her i Eidsvoll, i hvert fall for de hjertene som banker ekstra for byen.

«Vi kjøpte en el-lastesykkel før vi flyttet hit og den er jo perfekt her, da kan vi sykle til Sundet og til skolene for å være på lekeplasser, så vi tar med oss litt av byen ut på landet med den lastesykkelen også. Jeg kan faktisk sykle til barnehagen med den, og det vil jeg vil tro tar rundt 25 minutter. Det tar litt tid, men da får man seg en trimtur også, og det går virkelig unna med den el-sykkelen. Hittil har jeg bare sett én av dem på Eidsvoll, så kanskje andre vil synes vi er litt rare», hun humrer litt. Hun er fremdeles i permisjon, og har ikke fått testet reiseveien til jobb enda, men det er toget som gjelder når de skal inn til Oslo på gøy. Det er kun hvis de vet at de skal handle mye at bilen blir brukt.

Det er praktisk med tv-stue der døren kan lukkes slik at ingen blir forstyrret av lyd fra tv-en når det er besøk.

Det er praktisk med tv-stue der døren kan lukkes slik at ingen blir forstyrret av lyd fra tv-en når det er besøk.

«Jeg jobber i Oslo og han jobber i Bergen, så han ukependler med fly. For han er det mye raskere å komme seg til Gardermoen herifra enn fra Oslo, det var mye mer styr for han når vi bodde i Oslo, selv om flybussen gikk rett ved. Det er fint å bo så nært flyplassen og allikevel ikke høre noe flystøy».

Det største savnet ved å flytte fra byen er å ha veldig kort vei å gå til barnehagen forteller hun, men til gjengjeld har de fått plass i en fantastisk fin barnehage her i Eidsvoll, én av flere grunner til at de valgte å flytte hit. «Eldstejenta som nå er fire år fikk plass i en gårdsbarnehage rundt åtte kilometer unna. Der er de ute nesten hele dagen, og er mye på tur. Det er mange dyr der, ponni og høner blant annet, og kyr, men det er en del av gårdsdriften. Barna blir veldig selvstendige i barnehagen, blant annet fordi de får være med å hjelpe til å stelle og mate dyra. Også har de noen utrolig flinke ansatte.» Hun forteller at barnehagen heter Åsleia Gårdsbarnehage, der er barna fordelt på to hus som ligger inntil et gårdsbruk, storebarn i ett hus og småbarn i det andre. Det tar rundt ti minutter å kjøre dit, men de synes barnehagen absolutt er verdt turen. De to barnehagene som ligger nærmest boligen, Knausen FUS barnehage og Vilberg barnehage, ligger rundt tre kilometer unna, fire minutter med bil.

Kunne du tenke deg å bli nabo med familien her oppe i Finnbråtalia? Se ledige enheter her.

Foto av peis og trapp i huset i Finnbråtalia

God stemning og ekstra varme med peisovn, og ekstra lys inn med vindu i trapperommet.

Lån gjennom Husbanken muliggjør husdrømmen

Boligprosjektet her i Finnbråtalia er forhåndsgodkjent for lån i Husbanken, det betyr at den som kjøper kan søke om lån til Husbanken og få innvilget lån for inntil 85% av kjøpesum, og det til den laveste renten på markedet. Det har familien benyttet seg av. «I disse dager er dette det beste lånet du kan ha. Vi har maks lån på huset inntil vi selger leiligheten i Oslo, så for oss kunne det ikke vært noe bedre låneforhold enn Husbanken, og vi er veldig glade for at dette fulgte med huset. Det var en av de største grunnene til at vi valgte dette prosjektet, vi kan ikke annet enn å skryte av at det er lagt opp for å muliggjøre husbygging med vanlige inntekter». Alle enhetene i prosjektet er forhåndsgodkjent i Husbanken, også de som ligger for salg. Du kan lese mer om Husbanken her.

Flinke leverandører og god kvalitet

De har vært veldig fornøyde med at alle leverandørene er lokale, noe de mener det er verdt å betale litt ekstra for. «Vi har ønsket oss norske produkter og leverandører hvis mulig, og alle håndverkerne brukt i dette prosjektet er lokale. Vinduene som er levert er norske blant annet. Det har vi satt veldig pris på, og det er nok en viktig grunn til at i-Bolig leverer så godt, at håndverkerne i prosjektet er opptatt av kvalitet». Hun sier at det sikkert kunne blitt billigere om man hadde valgt rimeligere produkter og andre leverandører, men det er viktigere for dem at det er god kvalitet og heller koster noe mer.

«Vi er så innmari fornøyde med hele prosessen, med bygging og alt. Alle møtene vi var på var hyggelige, og vi har fått god oppfølgning. Alle underleverandørene har vært flinke, elektriker har vært så enkel å samarbeide med, rørlegger og Sigdal. Vi vet det kan finnes rare ting i bygge bransjen, enkelte useriøse aktører som leverer dårlig, så vi er glade for at vi endte opp her med et seriøst firma. Helt vanlige folk som faktisk svarer på telefon og ringer oss for å følge opp. Vi kan varmt anbefale i-Bolig og dette prosjektet, og det hadde vært hyggelig med nye naboer».

Foto fra badet i huset i Finnbråtalia

Badet i huset er romslig så det er god plass til at både store og små gjør morgenstellet samtidig.

Tilpassede løsninger i samarbeid med en positiv selger

Familien har gjort flere endringer og tilvalg i leveransen for å få det akkurat slik de ønsket. «Vi har blant anet satt inn ekstra vinduer, og vi har bygget trapp ute slik at vi har enklere tilgang til terrassen fra kjøkkenet. Store deler av planløsningen oppe har vi endret på, vi gjorde om soverommet her oppe til tv-stue, også har vi flyttet inngangen slik at vi fikk et større allrom. Vi er veldig fornøyde med denne løsningen, og vi fikk til dette ved å komme med forslag som Hanne tegnet og sendte videre til arkitekt». Hanne er prosjektselger for i-Bolig, hun er løsningsorientert og veldig god til å lytte til hva kundene ønsker, hun har hjulpet dem med å finne løsninger som passer deres hverdag.

I stue og kjøkken har de valgt andre overflater på vegg enn det som var med i standard leveransen. «Vi valgte å beholde veggplatene som fulgte med på soverommene nede, men ellers har vi valgt veggplater i tre, og det er vi mega fornøyde med. Det ble en litt retro stil, og de gir en lun og god romfølelse, i tillegg hjelper de nok noe på akustikken i rommet».

Trappen inne har de ikke gjort endringer på annet enn å tette trinnene, og de er veldig fornøyde med kvaliteten forteller hun, «man kan kjenne at det er godt håndverk».

Badet i boligen skulle som standard leveres med baderomsplater fra Fibo i en behagelig grønn farge, de syntes den var så fin at de aldri var inne på tanken å bytte den ut «Vi var og så den i butikk og syntes den grønne fargen var veldig fin, og den gjorde seg mot de flisene vi valgte på gulvet». Baderomsplatene hun snakker om kommer i mange design, har en antibakteriell overflate og er veldig enkle å vaske.

Foto av entré i huset i Finnbråtalia

De har fått en romslig entré etter å ha tegnet om planløsningen, så det er god plass til å kle på flere på en gang

Lave strømregninger og vedlikeholdsfri bolig

Huset er bygget så det skal være tilnærmet vedlikeholdsfritt. De har blant annet valgt en fasadekledning som krever minimalt med vedlikehold, det betyr at de i fremtiden bruker mindre penger på blant annet maling av huset. I tillegg sparer de penger på at boligen er energieffektiv, nye hus er godt isolert, tette og installert med balansert ventilasjon. «Det var veldig kaldt i vinter, og vi har kun vannbåren varme, allikevel var det god temperatur inne, og strømregningene holdt seg lave. Dét er et stort trekkplaster ved nye hus. Vi var vant til murbygg tidligere, og der måtte vi fyre hele døgnet. Hadde vi ikke hatt vedovn hadde det nok holdt med en liten radiator bare, så huset er veldig tett uten at det blir dårlig luft. Veldig energieffektivt»

Les mer om energieffektive boliger her.

Dronefoto av huset i Finnbråtalia i Eidsvoll

Litt lenger utpå sommeren blir det grønt og fint på tomta

Et godt sted å vokse opp for barna

Vi stiller spørsmålet, hva ville du trekke frem som den tingen du liker best ved huset? «Kan jeg si tomta? Det at det er så åpent og fritt. Det er jo et boligfelt, men det føles så privat likevel fordi det ikke bygges så tett her som andre steder. Samtidig er det tett nok til at man hilser på og kan slå av en prat med naboen. Det er hyggelige naboer, og de som bor rett der nede har ei jente som er et par år eldre enn vår eldste, og de har virkelig funnet hverandre. Jeg blir nesten helt rørt hver gang jeg ser de leier hverandre frem og tilbake mellom husene her, det er skikkelig hyggelig. Før bodde vi jo i en bygård med bakgård der det var masse barn, så det syntes jeg egentlig var litt trist å flytte fra, men jeg vil si at det her veier litt opp for det. Og det er flere barn nede i gata her, i tillegg til naboer som ofte har barnebarn på besøk».

Minstejenta på ett år våkner etter formiddagsduppen. Hun skal få litt mat og et skift før de skal ut på tur igjen, så snart regnet har gitt seg. Vi takker for praten og forteller at vi gleder oss til å ta en titt når alt er ferdig ute og gresset er grønt. Vi skal til å sette oss inn i bilen for å dra når døra til huset åpner seg, og ut i sola kommer de kledd for ny tur, minstejenta i bæremeis. Vi vinker ha det mens de sniker seg ut bygge gjerdet og setter kursen mot Finnkollen.