Når er det lurt å kjøpe bolig?

Burde jeg kjøpe bolig nå eller vente?

Dette er et spørsmål mange stiller seg, og som våre økonomiske eksperter gir ulike råd omkring. Det kan være lurt å la både følelser og fornuft hvile litt når man vurderer å kjøpe ny bolig, for det viktigste er hvilken situasjon du befinner deg i og hvordan dette påvirker bosituasjonen din.

Forhold som jobb, familie, trivsel, nåværende bolig, økonomi og helse kan være viktige faktorer. Å eksempelvis legge for stor vekt på hva som økonomisk lønner seg i forbindelse med boligkjøpet, er ofte et dårlig motiv.

En god bolighandel må tilpasses den situasjon du befinner deg i, med tanke på både jobb og privatliv. Ny jobb, flere barn, kanskje et gryende samboerskap eller sviktende helse, kan utløse behovet for ny bolig. Selvfølgelig skal også bolighandelen skje innenfor fornuftige økonomiske rammer, men den motiveres best av andre nevnte årsaker.

Det handler om kvalitetene som er viktige for deg som boligkjøper, og ikke når du burde kjøpe bolig. Et stykke unna Oslogryta får du mer for pengene, og for mange er dette viktigere enn å kunne ta på seg jakka og gå rett ut på Grünerløkka, og kanskje reisetiden til jobben blir vel så kort eller kortere. Det kan med andre ord være lønnsomt å bli enig med seg selv om hvilke kriterier og kvaliteter som skal veie tyngst, og så starte jakten, fremfor å prøve å treffe markedet på riktig tidspunkt. Kanskje du trenger noe nytt i livet, en ny inspirasjon eller har gått lei av et gammelt hus eller en eldre leilighet - bytt bolig! Ingenting er hogget i stein, og en bolig kan med letthet omsettes i markedet når som helst. Vi viser deg de alternativene vi har, og kan være en god sparringspartner for å komme frem til et fornuftig boligkjøp.

Ved kjøp av bolig i et boligprosjekt som ferdigstilles en stund frem i tid, får du en antatt overtagelsesdato og en fast pris på boligen å forholde deg til. Det betyr at du har godt tid til å planlegge salget av din egen bolig, i tillegg til at den totale kjøpesummen først betales ved overtagelse av boligen. Mye av det samme gjelder dersom prosjektet du kjøper i er tettere på ferdigstillelses dato, du får fremdeles en trygghet i at du får avtalt overtagelsestidspunkt og en fast pris på boligen.

Her kan du også lese mer om hvorfor det lønner seg å kjøpe helt ny bolig.

Når det gjelder salg av egen bolig kan det være lurt å høre med en lokal megler som har god kjennskap til området boligen din ligger i. Vi har blant andre et godt samarbeid med Aktiv Eiendomsmegling på Jessheim og ÅrnesØnsker du å gjøre salget selv, er det flere tjenester som kan hjelpe deg med sjekklisten. Forbrukerrådets liste kan være til god hjelp dersom du vil gjøre jobben på egenhånd.

Ønsker du innsikt i markedet før du kjøper bolig?

Ønsker du å følge med på prisstatistikken i boligmarkedet kan du blant annet titte innom Eiendomsverdi AS, de følger og registrerer aktiviteten i det norske boligmarkedet daglig. Deres boligprisstatistikk benyttes av en rekke analysemiljøer, hele mediebransjen og høyst sannsynlig også politiske miljøer og styrende organer som Norges Bank.

Selve statistikken fremlegges på en offisiell pressekonferanse hver måned. Her kan du lese Boligprisstatistikken som utarbeides på oppdrag fra Eiendom Norge. De har også en podkast som er interessant å følge som heter «Boligbobla»

 

 

FINN DIN BOLIG HER