Interiørdesignerens tips

Hvordan velge riktige overflater og innredning?

Etter kjøp av ny bolig skal man gjennom en spennende og utfordrende prosess med planlegging. Mange valg skal tas og det er lett å miste oversikten. For lite tid til planleggingen kan resultere i at man tar forhastede beslutninger underveis, og man kan ende opp med å miste det helhetlige uttrykket som skulle skape et harmonisk sluttresultat. Mange har derfor behov for gode råd for at deres nye hjem skal få det uttrykket de ønsker. Under presenterer vi et par tips som kan hjelpe deg i prosessen. I tillegg har vi en brosjyre med inspirasjon til tilvalgsprosessen, her får du en oversikt over noen av produktene du kan endre i din nye bolig.

Skap et hjem som gjenspeiler din smak

Et hjem er ikke lenger kun en plass der man bor. Mange identifiserer seg med hvordan man bor og vil at boligen skal gjenspeile egen personlighet ved å bruke detaljer som signaliserer hvem man er. Det merkes spesielt i digitale medier, der vi skaper vår historie og et bilde av oss selv gjennom våre hjem på samme måte som vi gjør med klær. Det kan være på godt og vondt, fordi det å innrede personlig handler ikke bare om å vise sine karakterdrag, men også å tilpasse innredningen etter hvordan man er skapt som individ.

Har du noen gang tenkt på at mange innreder helt likt selv om alle er forskjellige, med ulike psykiske og fysiske behov og ønsker. Allikevel plasserer vi sofagruppen for TV-en og spisebordet ved kjøkkenet med plass til de gjester vi kanskje får. Til og med ved valg av farger ser vi mye likt, hvit og grå, selv om flere og flere farger nå har begynt å komme inn i de norske hjem. Men hvorfor er det så likt? Hvem innreder vi for?

Foto av Interiørdesigner Line Skjellet i arbeid med behovsanalyse

Interiørdesigner Line Skjellet starter alltid med en behovsanalyse - Hva skal du bruke rommet til? Hvem skal bruke det? Hva slags følelse skal rommet ha? Hvilke behov har du?

Del 1 - start med en behovsanalyse

Som interiørdesigner starter man alltid et prosjekt med en behovsanalyse av kunden. Behovsanalyse er viktig når problemstillingen skal klargjøres. Det vil si at vi bevisst setter oss inn i behovene og ønskene til kundene våre og ser de som en del av innredningsproblemet vi skal løse. Vi orienterer oss om situasjonen ved å se på rommet eller boligen, kundens behov, og ikke minst økonomi, som en del av det totale bildet.

Hva skal du bruke rommet til? Hvem skal bruke det? Hva slags følelse skal rommet ha? Hvilke behov har du? For å kunne hjelpe og veilede må disse spørsmålene avklares først. For det er ikke egen bolig interiørdesigneren skal innrede - det er kundens. Det er det mange som glemmer, og fokuserer kun på det estetiske.

Først når innredningen og bruken av hjemmet samsvarer med levemåten, kan hjemmet fungere praktisk og sosialt som rammen rundt hverdagen. Vi er alle sammen enige om at det er viktig å bo godt, men tenker vi nøye igjennom hvordan vi bor og hvordan vi gjerne vil bo? For at hjemmet vårt skal fungere i takt med vår egen levemåte, må vi se på hvordan vi egentlig trenger å ha det. Måten vi lever på, størrelsen på boligen og måten vi bruker den på forandrer seg hele tiden. Men de grunnleggende behovene som en bolig skal fylle, endrer seg ikke.

Eksempel på moodboard

Her er et eksempel på et enkelt moodboard der interiørdesigner har brukt standard gulv, kjøkken og trappetrinn i et av rommene i et av våre prosjekter, i tillegg til de materialene som kunde ønsket i interiøret

Del 2 - moodboard

Å samle på inspirasjons-bilder og material-prøver for å lage en collage som visualiserer det sluttresultatet man ønsker å oppnå, kalles moodboard. Det kan virke enkelt å samle sammen noen bilder man liker for å skape en innredningsplan, men mange som har testet kjører seg fast underveis i prosessen. Det finnes heldigvis noen tips og triks for hvordan man kan gjøre det lettere å planlegge boligen sin.

En interiørdesigner lager, som med behovsanalysen, alltid et moodboard før et prosjekt settes i gang for en kunde. Målet med et moodboard er å teste ut ulike ideer og eksperimentere seg frem til et godt konsept, og for å tydeliggjøre den følelsen og stilen man vil oppnå i prosjektet. Et moodboard er altså ikke bare til for deg selv i planleggingsfasen, men også topp å vise frem om du vil at andre som tar del i prosjektet skal forstå planene dine. Gjennom å tydelig visualisere hvordan du ønsker at farger, former, materialer og tekstiler skal opptre sammen, blir det lettere for andre å gi deg råd og hjelp på veien.

Finnes det en universaloppskrift på et moodboard? Nei! Alle er ulike. For noen er det enklere å se for seg sluttresultatet i fantasien, mens andre behøver mer hjelp og sparring på veien. Her er en liste over noen "ingredienser" det er lurt å reflektere rundt, men man må ikke gjennom alle. DU avgjør ditt behov:

  • Følelse/mål
  • Eksteriør
  • Stil
  • Møbler og interiør man allerede har
  • Fargepalett
  • Materialpalett
  • Tekstilpalett
  • Sinnet

Her viser vi deg behovsanalysen i praksis

Vi har tatt utgangspunkt i en behovsanalyse av et par med barn og barnebarn. De er mye sammen og paret liker å holde familiemiddager og har overnattingsbesøk av familien. De ønsket seg et moderne og lunt hjem med materialer i god kvalitet. Boligen vi har tatt utgangspunkt i er en 4-roms leilighet med grønne 5-bords veggplater, tre-stavs hvitlasert eik på gulv og kjøkken med fronter i hvitt og nordisk.

Her ser du hvordan interiørdesigneren har tegnet inn standardboligen i et 3D-program. Med noen enkle endringer og utgangspunkt i behovsanalyse og moodboard får veggene en ny farge og møbler som passer kundenes behov og stil.

Standard stue og kjøkken tegnet inn

Standard bolig i 3D-program

Stue og kjøkken tegnet etter moodboard

Boligen tegnet i 3D-program med behovsanalyse og moodboard som grunnlag

Kjøkken, stue og loftstue har fått 5-bords veggplater i farge Earth, som var et mulig tilvalg. Fargen er moderne, tidløs og gir en god og lun følelse i hjemmet selv med høy takhøyde. Kunden ønsket en hyggelig men også moderne og tidløs stil, og møbler i god kvalitet. Vi tegnet nokså stramme linjer, men ved å inkludere runde former, flere farger, myke tekstiler og naturlige materialer, blir det et innbydende og varmt hjem.

Illustrasjon av stue i 4-roms leilighet

Stue: Vi valgte en hjørnesofa med runde bord, samt lenestol og puff.  Hjørnesofaen gir plass til flere og tar ikke opp unødvendig med gulvplass. Lenesofaen gir mulighet for paret å sitte sammen å se på TV, eller for å ligge og se på fotball eller lese en god bok i sjeselong-delen. Stolen og puffen er fin å dra inntil ved besøk, og for å kunne endre sittestilling. De runde formene i rommet skaper et lunt og harmonisk uttrykk sammen med fargen på veggen, tekstilene og detaljene. For belysning valgte vi spotter og store lamper fra tak for å understreke tak-høyden. Formen og uttrykk på alle møblene er moderne og i god kvalitet fra gode leverandører. Eiken fra kjøkken og gulv går igjen i skjenk og vitrineskap. Svart, blått, oker og beige går igjen i puter og detaljer flere steder i boligen. 

Runde bord er innbydende, gir god flyt og er enkle å tilpasse ut i fra bruk. Om man setter seg til med en bok og en kopp te, kan man enkelt dra det ene bordet inntil for å sette fra seg koppen, og det andre bordet kan stå med tente lys og skape stemming. For oppbevaring valgte vi et skap til service og glass, og under TV-en er det dobbel skjenk med god plass til TV-boks og annet.

Kjøkken innredning illustrert i 3D-program

Kjøkken: Behovsanalysen forteller oss at det er praktisk med et spisebord som kan dras ut og bli større, slik at hele familien får plass rundt bordet, men til daglig kun trenger å romme 4 til 6 stk. Vi plasserte bordet i midten av kjøkken vekk fra vindu og vegg, for å skape god plass rundt bordet ved servering av mat, for å kunne bruke det som avlastning når store middager skal lages, og for større bevegelsesfrihet når både barn og voksene jobber på kjøkkenet. Kjøkkenet er et moderne, varmt og tidløs kjøkken, med hvite underskap og høyskap, og overskap i imitert eik, samt laminat benkeplate som er enkel å holde ren.

Loftstue med TV-benk

Loftstue med sofagruppe

Loftstue: Paret ønsket seg oppbevaring, en ekstra plass der de kan se på TV og leke med barnebarn, og et lunt og godt sted å ta med kaffekoppen for å lese. Vi satte inn teppe, bord, god sofa og stol. Vi satte inn oppbevaring under hele skråtaket med plass til TV. Her er det plass til bøker og alle leker som skal gjemmes bort til neste besøk av barnebarna. Som tilvalg valgte paret glass i rekkverk oppe på mesanin for å få mer kontakt med stuen nede.

Hovedsoverom illustrert i 3D-program

Hovedsoverom: Her har vi valgt  å gå for en mørkere farge med navnet Pepper. Soverom kan fint bære mørkere farger, da det er her vi skal hvile og sove. Vi valgte en god seng på 180, nattbord med skuff og hylle, samt belysning på vegg for å kunne benytte plassen på nattbordet til bøker og et glass vann. Garderobeskap på hele veggen med speil. Speilet gjenspeiler lys, og gir rommet både større romfølelse. Her bruker vi også myke tekstiler, og detaljer som lysestaker, bøker og vaser for å skape en god stemming og videreformidle stilen som ble valgt. 

Entré: Dette er ett av rommene som må være mer praktisk orientert. Her valgte vi en mørkere blå veggplate, én av mange mulige tilvalg på farger. En nøytral farge som gir et rolig og godt førsteinntrykk, dette er jo det første rommet vi møter og skal tenke "endelig hjemme".  Her satte vi inn høyskap med sittebenk og oppbevaring under, og et stort speil som øker romfølelsen. I gangen satte vi inn en taklampe som understreker takhøyden helt opp til mesaninen, samt stemningsbelysning på vegg. I stedet for standard trinn i hvitlasert-eik er det valgt hvitmalte trinn, på denne måten blir trappens elementer samlet til en felles enhet som strekker seg helt opp til mesaninen. Det er satt inn en skjenk med plass til lue, votter, refleks, nøkler, og annet du tar med deg på vei ut av boligen, i tillegg til plass for et hyggelig stilleben som ønsker deg velkommen. Vi satt også inn en knaggrekke til gjester slik at det er enkelt å henge fra seg.  

Gjesterom illustrert i 3D-program

Gjesterom illustrert i 3D-program, perspektiv 2

Gjesterom: I dette rommet valgte vi Soft Eucalyptus en behagelig grønn farge. Grønn er i dag kalt en nøytral farge, og er veldig fin å bruke på soverommet. Den gir ro. Her ville vi ha plass til ekstra gjester, som for eksempel barn eller barnebarn. Vi satte inn seng på 150, med nattbord på hver side. Et garderobeskap som kan brukes til å avlaste gangen dersom man får mange gjester, eller som kan brukes av overnattingsbesøk som ikke ønsker å leve i kofferten. Det er satt inn oppbevaring i hvert eneste rom.

Vi hjelper deg å finne din personlige stil!

Trenger du hjelp til å skape en enkel og helhetlig fargepalett i hjemmet, eller kanskje du ønsker en full fornying i forbindelse med ny bolig? Hjelp med innredning, fargevalg, materialvalg, belysningsplan, eller møbleringsplan? Vår samarbeidspartner og interiørdesigner Line Skjellet kan faget, og hjelper deg å finne din stil!

Line skjellet
459 18 329
roombyline@hotmail.no

Dine personopplysninger vil kun bli brukt av i-Bolig AS til å kontakte deg vedrørende din henvendelse. Dine personopplysninger vil ikke bli lagret i en peroide utover det som er nødvendig. Klikk her for å lese mer om personvern.