Finn din fargepalett

Hvordan velger du riktige farger?

I mange år nå har trendene påvirket oss til å skape hjem med lite bruk av farger, men nå virker det som om mange har fått øynene opp for fargebruk igjen. Andre er fremdeles usikre på hvor de skal begynne. Folk er fortsatt litt redde for farger og er usikre på hvordan fargene skal brukes. De er redde for at rommene skal virke mindre, eller at de skal bli fort lei av fargevalget. Derfor har man tidligere valgt en nøytral base, men nå kanskje vi begynner å kjenne på fraværet av farger og ønsker å ta særegenheten tilbake?

Det er ingen hemmelighet at å bruke farger er den enkleste måten å få et personlig og hyggelig hjem på. Fargerike omgivelser er det som er mest naturlig for oss, og det er i slike miljøer vi slapper mest av, holder oss friske, er mest kreative og smiler mest.

Det å omgi seg med farger, gir energi og er en vitamininnsprøyting for hjernen vår. Det er disse rommene det er naturlig for oss å oppholde oss i. Folk trenger fortsatt å øve seg på fargebruk. Farger er som krydder, og man trenger ikke å male hele huset med en gang, men litt etter litt, og bruk gjerne flere sammen. Men pass på at de harmonerer, da får du et godt miljø som gir deg litt ekstra energi.

Det kan være lurt å starte med å finne din fargepalett, det gjør veien videre så mye enklere. Hjemmet ditt skal være funksjonelt og passe deg og dine. Det skal tåle å bli brukt, dag inn og dag ut, år etter år. Under finner du noen tips til hvordan du kan lage din egen fargepalett, sammen med litt god gammeldags fargelære.

Finn din fargepalett

Jobben med å fargesette blir enklere dersom du har en god fargepalett som grunnlag. En fargepalett er en plan for hvilke farger du skal bruke og hvor du skal bruke dem.

Hvordan man bruker fargene og hvordan de er satt sammen har mye å si for hvordan rommene vil oppleves, for eksempel tror mange at hvit gir en god romfølelse, men sannheten er at man heller burde velge grønn eller blå. Det er blant annet fordi dette er de fargene vi finner utenfor vinduet, slik at det føles som om rommet flyter utover. Grønt og blått kommer i mange nyanser, og det betyr ikke at man må velge den mørkeste eller den «sterkeste»/med mest kulør, det er mange nyanser imellom. Mal i farger selv om rommet er smått. Et lite rom er og forblir lite, men det blir mye koseligere med farger, og i mange tilfeller kan et mørkt rom være lunt og koselig.

En god og gjennomtenkt fargepalett gjør at alle fargene spiller på lag og fremhever hverandre. Det å ta seg god tid til å planlegge fargepaletten kan føre til både kostnadsbesparelser og et mer helhetlig uttrykk. Ved å se på fargevalgene i tilknytning til møbler, tekstiler, gulv, kjøkken og fliser kan man få en rød tråd gjennom fargevalgene i alle rom.

Det er uendelig med farger å velge mellom og det kan være vanskelig å sette sammen en palett med ulike farger som passer godt i helhet. Da kan det være lurt å ta utgangspunkt i en gjenstand du er glad i. Det kan være et bilde, en stol, en farge i en pute eller en annen pyntegjenstand.

Eksempel moodboard

Eksempel på moodboard med farger fra et soverom der fargen i gulvet og fargen "Plum" er hovedfarger, den sarte rosa er aksentfage, og oker er kontrastfarge.

 

Fargepaletten består alltid av 3 elementer:

Hovedfargen

Hovedfargene brukes på de største flatene. Et rom eller antrekk har vanligvis to hovedfarger. Dette er de to fargene som dekker de største flatene og de setter klare betingelser for hva som kan velges videre. Hovedfargene må harmonere med hverandre, men trenger ikke å være samme farge. Fargene som brukes i eksemplene er fra fargekartet til Pure & Original som samarbeider med det populære fargestudioet Koi Fargestudio.

Aksentfarger

Aksentfargene er fargene du finner på detaljer. En aksentfarge har som oppgave å få hovedfargen til å skinne, på en harmonerende måte. Aksentfargen skal ikke skape kontrast til hovedfargen, men heller fremheve den. En fargepalett kan ha 5 til 7 aksentfarger, mange av oss har for lite av denne fargen, er du en av de? Det er ikke uvanlig å ha et hjem med 2 hovedfarger og 1 aksentfarge. Dybde får man bare ved farger, øyet og kroppen trives best i omgivelser som er nyanserike, som i naturen. 

Kontrastfarge

Kontrastfarge skal fremheve hovedfargene ved hjelp av kontrast og ikke harmoni. Slik som aksentfargene. Det finnes bare en kontrastfarge i en palett og den er ofte mer synlig. Kanskje er det en show piece eller noe som skyver harmonien litt ut av balanse. Kontrastfarge er en farge som det gjerne brukes mindre av.

 

3D-illustrasjon av stue med eksempel på fargebruk

Eksempel på bruk av farger der grønn er hovedfarge og ulike varianter av grønn er brukt i detaljer, altså fargelikhet.

Det er to enkle måter å bruke aksentfarger på:

Nyanse likhet

Velg farger som har samme fargestyrke som hovedfargen, men i andre farger. Hvis hovedfargen din er dus blå, kan du f.eks finne andre farger med lik dushet i seg. De vil da automatisk få et familiært og harmonisk uttrykk selv om de er forskjellige. Her har alle rommene i huset, ulik farge men samme nyanse likhet. Som f.eks blå, rust og beige.

Fargelikhet

Velg mange nyanser av den samme fargen. Hvis hovedfargen din er rød kan du finne 2 til 7 andre nyanser med utgangspunkt i rødt, fra nesten rosa til sort, til klare primærfarger. For deg som vil prøve deg litt mer eller er viderekommen, kan du blande disse 2 måtene å bruke aksentfarger på.

Fargesetting i praksis

Finn stilen din

Et godt hjem utvikler seg over mange år, og er aldri ferdig med en gang. Akkurat som med boligen du har kjøpt, eller vurderer å kjøpe, vil det ta seg tid å bo seg til. Det første du burde gjøre er å bli trygg på din egen stil og hvilke farger du liker. Om du har prøvd deg på moodboard (du kan lese mer om blant annet moodboard her), så kan du allerede der se en rød tråd på hva du liker. Det viktigste er at du trives i rommet. Mal for at du skal ha det bra i dag og ikke mal for det som skjer langt inn fremtiden.

Kartlegg

Hva skal rommet brukes til? Skal du sove eller spise der, jobbe eller slappe av? Forskjellige farger passer til forskjellige ting. Hvilken følelse vil du at rommet skal ha? Hvilken følelse vil du at andre skal ha når de kommer inn i rommet. Hvilke ting er du glad i og hva vet du med sikkerhet at du kommer du til å beholde?

3D-illustrasjon av gang der fargepalett er brukt

Eksempel på bruk av fargepalett der grønn og fargen i eik er hovedfarger og oker er kontrastfarge

Moodboard med farger

Moodboard med farger som er brukt i bildeeksempel

Lag en fargepalett

Når du vet hvilke rammer du har og hva du har lyst til å fremheve, for eksempel et kunstverk, et skap eller lignende, kan du først velge hovedfarger og deretter bygge på med aksentfarger og kontrastfarge til slutt, slik at alle elementene henger sammen. Noen av tingene du har i hjemmet ditt er nok allerede i aksentfarger og det bør de også være, slik at du slipper å kjøpe nytt.

Det sies at man skal ha syv til ni ulike farger i et interiør. En til to hovedfarger, fem til syv aksentfarger og en kontrastfarge. Dette kan virke som mange farger i et rom, men farger er det eneste som skaper dybde. Flere av fargene kan være nyanser av hverandre. Ved å ha få farger kan rommet fort virke flatt, og man får ikke samme dybde følelse. Med en gjennomtenkt fargepalett vil fargebruken være behagelig å hvile øynene på.

Den ene hovedfargen er alltid veggene i et rom. Alle veggene i rommet bør ha samme farge for å oppnå best romfølelse, og det er hovedfargene som skal knytte sammen alle de andre fargene i rommet og få dem til å fremstå harmonisk. Hvitt eller grått er alltid en sterk kontrast mot alle farger, siden hvitt og grått ikke er med i fargeskalaen.

Det er lurt å bruke forskjellige farger på gulv og vegger, da ser du hvor gulvet slutter og hvor veggen begynner. Det oppnår du når det forskjell på gulv og tak. Fargene du bruker kan være to nyanser av den samme fargen, så lenge det er god kontrast mellom dem.

Treverk har et nyansespill i seg som er veldig vakkert, det bidrar til at rommet får et rolig og levende uttrykk. Har du eksempelvis en kald farge på veggen, kan det være fint å ha en varm farge i treverket på gulvet, for å gjøre rommet lunere.

Mellom vegg og tak kan det gjerne være sømløst. Når du har taket i samme farge som veggene mister du litt følelse av tak, og det kan være behagelig. Hvis du har det lavt under taket kan du faktisk oppleve at av det føles høyere ved å male i samme farge som veggene. Det blir mer som en hule enn et definert rom med vegg og tak. De hvite takene skaper distanse til veggen, og blir som et stort hvitt flak på toppen.

For at takhøyden skal oppleves som størst mulig bør gulvlistene males i samme farge som veggen, og også taklistene. Dør og vinduskarmer kan fargsettes på forskjellige måter, enten i samme farge som veggen eller i en avvikende nyanse eller kontrasterende farge. Kontrast fremhever og skaper tydelige skiller, mens samme farge skaper sammenheng og glidende overganger.

3D-illustrasjon av spisestue med bruk av fargepalett

Nyinnkjøp

Når du har fått på plass en fargepalett og skal kjøpe noe nytt, så vet du med en gang om dette kommer til å passe inn eller ikke. Ha med deg paletten i veska når du er ute og handler og livet ditt blir litt enklere. Du slipper å gjøre bomkjøp bare fordi du synes et bord eller en pute er fin! Passer den ikke - ikke kjøp den!

Fargepsykologi

For at vi skal kunne ta bedre valg for oss og de vi bor med, kan det være lurt å vite hvordan fargene fungerer og hvordan de påvirker oss. Mange mener at forskjellige farger kan påvirke oss på hver sin måte. Vi deler ofte fargene inn i varme og kalde farger. De varme fargene gir oss energi, mens de kalde fargene kan virke avslappende. De fargeløse fargene kan gi forskjellig dushet eller mørkhet i fargene, men er ikke selv en del av fargesirkelen. 

De varme

Rosa fargetoner har mange gode egenskaper. Rosa kan virke både beroligende, energisk, og små barn i begge kjønn er tiltrukket av fargen.

Rød er en energisk farge og kanskje den fargen vi har sterkest bevisste følelser for. Fargen ansees fot å være dypt sensuell, men samtidig aggressiv. Rødt er den fargen øyet lettest registrerer og er derfor ofte brukt på gjenstander det er viktig å se, som stoppskilt og fareskilt. Historisk sett er rødt den mest vanlige fargen utendørs. Den har vært uvanlig å bruke inne, men har sammen med de rosa tonene blitt populær å ha på veggene.

Oransje er en farge som utstråler varme, glede og nytelse. I sin aller klareste form, vil den kunne oppfattes stressende og overveldende, men i mindre doser vil den være et sunt tilslag som stimulerer både aktivitet, kreativitet og til og med appetitten.

Gult er solens farge og kan virke svært oppløftende. Likevel er gult den fargen flest mennesker misliker. Det hevdes at gult er intellektets og visdommens farge og at man bør lese til eksamen i gule omgivelser. Samtidig frarådes det å bruke gult på soverom. Dette kan være en komplisert farge, men når man lykkes med den kan det bli fantastisk! I store doser kan gult fremme frustrasjon, men egner seg meget godt som kontrastfarge på mindre elementer.

Brune nyanser forbindes ofte med jordfarger og oppleves trygt og stabilt. Brune miljøer virker både rolige og trivelige. Brunt er treverkets farge, og man kan derfor lett tilføre fargen til interiøret med dette materialet. Som veggfarge kan den skape lune rom og kan enkelt friskes opp med andre farger og teksturer.

De kalde

Blått er en av de mest likte fargene i verden, virker avslappende og gir oss en mengde gode assosiasjoner. Blå rom oppfattes ofte kjøligere enn andre fargede rom. På grunn av dette er det en veldig populær farge på soverom. Blågrønne farger har vist seg å være farger vi jobber godt i og gjør færre feil i.

I motsetning til blått finnes grønn i både kalde og varme nyanser. Det er naturens farge og signaliserer ro og balanse. Fargen er behagelig for øynene og vi trives godt og slapper av i rom som er grønne.

Lilla fremmer kreativitet, kreative prosesser og er en av norske kvinners favorittfarger. Fargen er elegant, sofistikert, luksuriøs og assosiert med det kongelige. De kjøligere nyansene kan være behagelige og virke avslappende.

De fargeløse

Sort er sammen med rødt og hvitt en av de mest symbolske av alle fargene. Den symboliserer både sorg, død, autoritet og ondskap, men formidler også eleganse. Sort har blitt populært både utvendig og innvendig og kan gi et stilig og mystisk uttrykk, men man bør være forsiktig med bruken. Fargen vil alltid være en stor kontrast til de andre fargene.

Grått er også en farge som har blitt svært populær i interiøret, men som man bør være forsiktig med i store doser. Vi vet alle hvor deilig det er når sola kommer frem mellom skyene etter en lang gråværsperiode. Det samme gjelder for interiøret. Man har sett at de som maler med grått ofte maler på nytt etter 3-5 år.

Når vi oppholder oss i omgivelser med få eller ingen farger, altså hvitt, jobber hjernene våre på spreng for å finne detaljer og kontraster å hvile øynene på. I hvite rom reflekteres mye lys inn i øynene, og vi blir overstimulerte. Dette gjør at man kan oppleve anstrengthet, hodepine, og bli raskere sliten. Hvit er den fargen man gjør mest feil med. Man kan lykkes med hvitt, og det kan være fint med noe hvitt i deler av et rom. Men man må huske på at hvitt ikke bare er hvitt og at det kommer i flere nyanser.

Vi hjelper deg å finne riktige farger!

Trenger du hjelp til å skape en enkel og helhetlig fargepalett i hjemmet, eller kanskje du ønsker en full fornying i forbindelse med ny bolig? Hjelp med innredning, fargevalg, materialvalg, belysningsplan, eller møbleringsplan? Vår samarbeidspartner og interiørdesigner Line Skjellet kan faget, og hjelper deg å finne din stil!

Line skjellet
459 18 329
roombyline@hotmail.no

Dine personopplysninger vil kun bli brukt av i-Bolig AS til å kontakte deg vedrørende din henvendelse. Dine personopplysninger vil ikke bli lagret i en peroide utover det som er nødvendig. Klikk her for å lese mer om personvern.